Nieuws | 23 maart 2021
De geest van Ridder van Voorst komt in 2021 weer tot leven

Komt de geest van Roderik of zijn zoon Zweder van Voorst in 2021 weer tot leven? Als het aan Stichting Stinspark, van Voorst tot Verder ligt, dan zal dat zeker gebeuren.

Het einde van de ontwerpfase en het uitwerken van de plannen komt in zicht. De laatste aanvullingen en opmerkingen worden verwerkt, procedures doorlopen, gesprekken gevoerd en dan kan het beginnen. Dat wil zeggen, vanaf dat moment gaan we ons samen met de hulp van de gemeente Zwolle actief richten op de fondsenwerving, zodat het ontwerp van het park gerealiseerd kan worden.

Tijdens het hele proces dat we tot nu toe hebben doorlopen, hebben we gemerkt dat er veel belangstelling is voor dit park, dat één van de belangrijkste plaatsen van Zwolle was rond het jaar 1300. Als bestuur hebben we al veel gesprekken gevoerd met uiteenlopende partijen. Één ding hadden al die partijen gemeen: toen ze het ontwerp zagen en de historie kenden, waren ze allemaal razend enthousiast en wilden ze graag meehelpen en meedenken. Zo mochten we in een gesprek met wijkwethouder Monique Schuttenbeld ervaren dat zij ons Stinspark als aanwinst voor de wijk en de stad ziet. Dit geeft ons als bestuur veel energie! 

Toch vormden zich ook wat donkere wolken aan de horizon. Er waren wijkbewoners die hun wensen (nog) niet terug zagen komen in het ontwerp. Dat geeft onrust en dat begrijpen we heel goed. Ook hier vind je met elkaar een oplossing en helpt een goed gesprek. Zeker omdat nog niet alle functies in het ontwerp zijn aangegeven. Dit is een proces waar de ontwerpers, in overleg met de gemeente, op dit moment mee bezig zijn. Het is daarbij onze taak, als bestuur, ervoor te waken dat de functies die de wijk graag wil terug zien in het park daarbij niet worden overgeslagen. 

Vanuit de wijk zijn veel vragen gekomen of de dierenweide nu wel of niet terug komt. Hierover kunnen we zeggen dat we daar optimistisch over zijn. Er is een dienstverlenend bedrijf, dat werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dat met ons mee wil denken voor het vinden van een goede en duurzame oplossing. Dat betekent niet dat we geen vrijwilligers meer nodig zullen hebben voor de dierenweide. We zullen op bepaalde onderdelen zeker hulp van de wijkbewoners nodig hebben. Wel gaan we het anders aanpakken dan in het verleden. Zodra hier meer over bekend is, laten wij dit uiteraard weten. Ook de hondenliefhebbers worden niet in de steek gelaten. Bij de ontwerpers is aangegeven dat hiervoor ruimte in of aan het park moet komen. Ook de jongeren worden niet vergeten, met een eigen plek aan de rand van het park dat goed bereikbaar zal zijn. 

Komende tijd zullen we ons met name richten op het informeren van verschillende partijen. Zo zullen we de uitgewerkte plannen voorleggen aan de gemeenteraad. Een raad die ons enorm heeft geholpen door een motie aan te nemen waarin de gemeente de opdracht heeft gekregen ons maximaal te ondersteunen bij het realiseren van het Stinspark. Bij het uitkomen van deze Stins hebben we inmiddels gesproken met baron Seger van Voorst tot Voorst, een verre nazaat van de heren van Voorst die ooit het kasteel in ons park bewoonden. Zou het niet geweldig zijn als hij in 2022 het park wil openen en de geschiedenis van deze bijzondere plaats weer voor ons laat leven. Naast al deze gesprekken is op dit moment onze penningmeester, samen met de gemeente Zwolle, een aanvraag aan het voorbereiden bij een groot fonds. Hopelijk kunnen we hierdoor in 2021 de eerste schep in de grond zetten. 

Uiteraard vergeten we jullie, de wijkbewoners, niet. Zodra er we iets kunnen communiceren over het ontwerp of de voortgang, zullen we dit zo snel mogelijk doen. Hou hiervoor Stinskracht.nl en de Stins in de gaten. 

Het hele proces, van ontwerp tot realisatie, duurt lang. Té lang, dat realiseren wij ons ook. Toch vragen we hiervoor jullie begrip en nog even geduld. Dan kunnen we straks met elkaar een wandeling maken in het park (al dan niet met de hond), de kinderen zien spelen bij de burcht en kunnen we genieten van een prachtig park, dat eer doet aan de historie, Westenholte mooier maakt en Zwolle en Overijssel een stuk rijker. 

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen. 

Namens het bestuur van Stichting Stinspark, van Voorst tot Verder

Linda Bosselaar-Modderkolk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.