Nieuws | 21 juni 2023
De hoofdburcht is in de maak

Het is niet te missen. De bult midden in het Stinspark groeit en groeit. Op deze plek wordt na de zomer de hoofdburcht geplaatst.

Dit kunstwerk is ontworpen door beeldend kunstenaar Paul de Kort. Samen met Strootman Landschapsarchitecten heeft hij het ontwerp voor het park gemaakt. De hoofdburcht vormt het iconisch middelpunt van het park. Het is niet alleen een kunstwerk om naar te kijken, maar ook een plek om in en omheen te spelen. De palen van de hoofdburcht vormen een labyrint en doolhof. 

De vorm van de hoofdburcht is afgeleid van de oorspronkelijke burcht van ridder Zweder van Voorst. Wat we weten van kasteel Voorst, is dat de hoofdburcht rond was en erg dikke muren had. Een onneembare vesting, totdat het kasteel werd verwoest. De nieuwe burcht is veel transparanter en het is juist de bedoeling om naar binnen te gaan en te ontdekken. Wie weet zit er nog een echte ridder verstopt in de burcht! 

Op dit moment wordt door Segno d'Art hard gewerkt om de burcht te realiseren. De burcht wordt in onderdelen gemaakt, zodat het later op de juiste plek in elkaar kan worden gezet. Onlangs heeft Paul de Kort het atelier bezocht. We hopen binnenkort als stichting, samen met de projectleider van de gemeente Zwolle, ook een bezoekje te brengen aan het atelier en de herrijzing van de burcht met eigen ogen te bekijken. Zodra bekend is wanneer de burcht in het park wordt geplaatst, laten we dit uiteraard weten. 

Foto's: Paul de Kort