Nieuws | 04 november 2022
Enthousiaste deelnemers aan workshop archeologie

Het was volle bak op woensdagmiddag 2 november in het zaaltje van museum ANNO. Ruim 30 mensen hadden zich verzameld voor de introductieworkshop Archeologie.

Over een paar weken beginnen de opgravingen in het Stinspark en dat gaan we samen doen. Volgens stadsarcheoloog Michael Klomp is dit uniek in Nederland.

Hij geeft een korte introductie over de geschiedenis van het Stinspark en vertelt wat er bij archeologische opgravingen komt kijken. Er is een romantisch plaatje van het kasteel en zelfs een schoolplaat, maar eigenlijk weten we niet hoe het kasteel eruit heeft gezien. In 1362 werd het laatste kasteel verwoest door de bisschop van Utrecht en de steden Zwolle, Kampen en Deventer.

“Met de opgravingen hopen we een beter beeld te krijgen”, vertelt Klomp. “In de jaren 80 is er al archeologisch onderzoek geweest. Dat leverde bijvoorbeeld een mooi zwaard op dat je in museum ANNO kunt bekijken. Nu hopen we onze kennis aan te vullen, te verfijnen en misschien ook aan te passen.”

Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan. De archeologen in spé verdelen zich in drie groepen en om de beurt volgen ze een workshop. In de museumtuin oefenen ze met een metaaldetector. Tot grote hilariteit wordt er een 50 eurocent munt gevonden. Ook krijgen ze advies wat je zo meteen in het veld moet doen als je wat vindt. Eén tipje van de sluier: laten liggen en iemand erbij roepen. Elke vondst moet zorgvuldig worden ingemeten.

In de gang leren de deelnemers de muur op schaal (1 op 20) tekenen. Nog niet zo eenvoudig. Maar je haalt de mensen die het in de vingers hebben er zo uit. En boven op de tweede verdieping zijn de deelnemers archeologisch materiaal aan het onderzoeken en sorteren.

image00029

Het enthousiasme spat er van af. Nog een paar weken wachten. Rond 21 november gaat het beginnen. Het wordt nog wel een kunst om alle vrijwilligers goed in te plannen. Maar daar komen we uit. Nu alvast dromen van al het moois dat we samen gaan ontdekken in het Stinspark.

Vragen hierover? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een uitgebreid verslag van één van de deelnemers is hier te lezen.