Nieuws | 20 januari 2023
Herinrichting Stinspark gaat van start!

Het archeologisch onderzoek kan binnenkort beginnen!

Na een feestelijke eerste schep in de grond in september en een drukbezochte archeologie-workshop in Stadsmuseum ANNO, moest de start van de werkzaamheden voor de herinrichting van het Stinspark worden uitgesteld. Reden was de stikstofuitspraak van de Raad van State. Gelukkig bleek na extra onderzoek dat de werkzaamheden in het park niet voor extra stikstofuitstoot gaan zorgen. Het project kan nu dus echt van start. Begin maart gaat het archeologische onderzoek beginnen!

In september vorig jaar ging symbolisch de eerste schep in de grond. Hiermee werd het startsein gegeven voor de herinrichting van het Stinspark. Op de plek waar ooit kasteel Voorst stond, het enige archeologische rijksmonument van Zwolle, verrijst een compleet nieuw park. Begin november deden ruim 30 mensen mee aan de archeologie-workshop in Stadsmuseum ANNO. Een paar weken later zouden zij mee gaan helpen aan het archeologisch onderzoek in het Stinspark. Helaas kwam er een kink in de kabel. 

Extra tijd
Stikstof was een belangrijke oorzaak van de vertraging. Begin november oordeelde de Raad van State dat de zogenoemde bouwvrijstelling voor stikstof, die in het hele land bij projecten gebruikt wordt, van tafel moest.
De gemeente Zwolle had extra tijd nodig om te kijken of de werkzaamheden in het park voor extra stikstofuitstoot zorgen op het dichtbijgelegen Natura 2000-gebied. Dit blijkt niet zo te zijn en daarom kunnen we nu verder.

Bomen verplanten
Dat betekent dat het project nu echt gaan beginnen. Als eerste gaat de gemeente 24 Iepen verplaatsen in het Stinspark. Met Zwolle Groenstad is afgesproken dat de bomen met een goede levensverwachting een andere plek krijgen in het park. De minder vitale bomen worden gekapt. Hier plaatsen we nieuwe bomen voor terug. Zo blijven gezonde bomen behouden voor het park en de wijk en houden we de biodiversiteit in stand. Het Stinspark belooft een prachtig groen park te worden.

Speciale machine
In de week van 20 februari komt er een speciale boomverplantmachine die één voor één de bomen voorzichtig uit de grond pakt met een grote kluit waardoor de wortels zo min mogelijk worden beschadigd. Voorbereidingen voor het verplanten zijn dan al genomen, zodat de boom gelijk door kan naar de nieuwe plek. Het is qua tijd nog precies binnen het boomplantseizoen. Na het verplanten krijgen de bomen nog drie jaar nazorg.

Archeologisch onderzoek

Daarna gaat in de week van 6 maart het archeologisch onderzoek van start. Alle mensen die in november deelnamen aan de archeologie workshop in Stadsmuseum ANNO, krijgen een e-mail met meer informatie. Heeft u alsnog interesse om mee te doen aan de opgravingen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u op te geven.

Stadsmuseum ANNO heeft voor scholen ook een mooi lesprogramma gemaakt over het archeologisch onderzoek in het Stinspark. Hierover leest u in de volgende Stins meer informatie. Ook in de voorjaarsvakantie staan bij Stadsmuseum ANNO mooie activiteiten op de planning. Houd hiervoor de verschillende websites in de gaten.

Mocht u vragen hebben of meer willen weten? Kijk dan op www.zwolle.nl/herinrichting-stinspark en houdt onze website (www.van-voorst-tot-verder.nl in de gaten of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.