Nieuws | 31 maart 2023
Op bezoek bij de archeoloog

Afgelopen weken waren niet alleen de vrijwilligers druk aan het werk in het park. Ook hebben 350 kinderen van de basisscholen in Westenholte de opgravingen bezocht.

Museum ANNO heeft een lespakket ontwikkeld omtrent archeologie voor de basisschoolleerlingen. Onderdeel van dit lesprogramma is een bezoek aan het Stinspark. De kinderen hadden vragen bedacht voor de archeologen, ze maakten kennis met archeologie en ze mochten zelf solliciteren naar de functie van archeoloog. Belangrijk, want in april gaan de kinderen zelf helpen met het sorteren en uitzoeken van het gevonden materiaal. Net als zoveel aan dit hele project is ook dit uniek. Het is namelijk de eerste keer dat basisschoolleerlingen meehelpen met een archeologisch opgraving. 

23 3 23 schoolkinderen in het park

foto: ANNO

Inmiddels is het archeologisch onderzoek in het park ten einde. Komende tijd zullen de archeologen en vrijwilligers de vondsten verder onderzoeken. Wat bijzonder is, is dat niet alleen loodbuskogels uit de tijd van kasteel Voorst zijn gevonden. Er zijn namelijk ook drie crematiegraven uit Midden-Steentijd, zo'n 7000 v. Chr., gevonden. Een unieke vondst in Zwolle! In de blog van de archeologen op de website van Museum ANNO kan je meer lezen over deze bijzondere vonst. 

20230329 141252

Ook podcastmaker Reinout Meijer heeft de opgravingen in het Stinspark verschillende keren bezocht. Hij maakt een ontzettend leuke podcast over kasteel Voorst en het archeologisch onderzoek. Inmiddels is via Spotify ook de tweede aflevering te beluisteren. Over twee weken komt de (voorlopig) laatste aflevering online, waarin ook de stichting aan bod komt. 

 Verder heeft RTV Oost een leuk item gemaakt over het archeologisch onderzoek in het park. Dit item is hier te lezen.