Nieuws | 18 april 2022
Q & A - veelgestelde vragen

Het is logisch dat er vragen zijn over de herontwikkeling van het Stinspark. In dit bericht beantwoorden we een aantal veelgehoorde vragen. 

Q: Is er straks nog wel ruimte voor activiteiten zoals Jeugdland/Huttendorp/Jeugdsurvival?
A: Ja. De verdiepte slotgracht is groot genoeg voor activiteiten zoals Jeugdland, Huttendorp, Jeugdsurvival en het Westenholte Festival. Het is ook de bedoeling dat nieuwe activiteiten in het park worden georganiseerd. Het streven van Stichting Stinspark, van Voorst tot Verder en gemeente Zwolle is om alle functies die nu in het park zijn ook in het nieuwe park een plek te geven.

Q: Is er ruimte voor honden?
A: Ja. In overleg met een aantal hondenbezitters is een omheind hondenlosloopveld opgenomen in het ontwerp. Daarnaast blijft het uiteraard mogelijk om met een aangelijnde hond door het hele park te wandelen.

Q: Komt de skatebaan terug?
A: Waarschijnlijk wel. De huidige skatebaan is afgeschreven en er moet worden gekeken naar een andere plek. In de voorburcht komen verschillende speelplekken. Wat precies wordt in overleg met wijkbewoners ingevuld. De skatebaan staat dan ook op de agenda. We laten u weten wanneer dit overleg plaatsvindt.  

Q: Kan ik straks nog door het park fietsen?
A: Ja. Het betonnen fietspad dat nu door het park loopt, blijft bestaan. Het blijft dus mogelijk om door het park te fietsen. 

Q: Ik wil graag meer weten over het ontwerp van de burcht en de voorburcht, waar kan ik dit vinden?
A: Beeldend kunstenaar Paul de Kort legt in dit filmpje meer uit over het ontwerp van het ensemble burcht en de voorburcht. 

Q: Wordt het park rolstoeltoegankelijk?
A: Ja. In het ontwerp is de rolstoeltoegankelijkheid van het park een belangrijk punt. De paden zullen geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en ook is het mogelijk met de rolstoel op de hoofdburcht te komen. 

Q: blijft er ruimte voor jongeren?
A: Ja. Het park is er voor iedereen van jong tot oud, dus ook voor de jongeren. De JOP (jongeren ontmoetingsplek) komt op een nieuwe locatie.

Q: Komt de dierenweide terug?
A: Ja. De dierenweide is opgenomen in het ontwerp. Hoe die er precies uit gaat zien moeten we nog nader uitwerken. Wel is duidelijk dat de dierenweide compacter zal zijn. We willen dat het de verzorging door professionals met hulp van vrijwilligers wordt gedaan. Als u wilt meedoen aan de dierenweide, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Q: Blijft er geen water staan in de verdiepte slotgracht?
A: Nee. In het ontwerp en de aanleg van het parkwordt rekening gehouden met afwatering, waardoor het terrein bij normale regen niet onder water komt te staan. .

Q: Blijft het mogelijk een rondje te lopen in het Stinspark?
A: Ja. Rondom de droge gracht komt een wandelpad, dat rondje is ongeveer 500 meter. Dat is hetzelfde als wanneer je nu met een grote bocht om de dierenweide heen loopt. Het blijft dus mogelijk een rondje te lopen. Daarnaast zijn er verschillende wandelpaden binnen de heemparkschil. 

Q: Het park kost veel geld, is dit echt nodig?
A: Ja. De Erfgoeddeal, Provincie Overijssel en Gemeente Zwolle willen het park voor ons mogelijk maken. In ons park ligt het enige archeologische rijksmonument van Zwolle. Door het uitvoeren van dit prachtige ontwerp wordt dit verbeeld. Bovendien krijgen we een mooi park met afwisselende planten, dat bijdraagt aan de biodiversiteit en waterberging, en allerlei mogelijkheden voor sport, spel en elkaar ontmoeten.

Q: Ik wil graag meer weten over de archeologie, waar kan ik dit vinden?
A: Lees hier meer over de geschiedenis van kasteel Voorst. In het museum ANNO zijn de vondsten die in de jaren '80 zijn opgegraven in het park te bezichtigen. Later dit jaar wordt een nieuw archeologisch onderzoek uitgevoerd. Wijkbewoners en geinteresseerden konden hiervoor al hun vragen over kasteel Voorst bij het Team Archeologie van de gemeente Zwolle indienen. Wil je meehelpen aan dit archeologisch onderzoek? Geef je dan op via onderstaand e-mailadres. 

Mis je nog een vraag en een antwoord? Mail je vraag dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.