Nieuws | 15 april 2022
Programma - aftrap van het archeologisch onderzoek - 22 april

Eerder werd het al aangekondigd: Op 22 april vindt de aftrap plaats van het archeologisch onderzoek in het Stinspark 

Wat wil jij weten over de geschiedenis van Kasteel Voorst? Op dit moment worden de onderzoeksvragen opgesteld voor het archeologisch onderzoek dat later dit jaar plaatsvindt in het Stinspark. Het Team Archeologie is benieuwd naar de vragen die bij buurtbewoners, schoolkinderen en andere geïnteresseerden leven. Laat ons vooral weten waar jij nieuwsgierig naar bent.

De gemeente Zwolle is bezig met het voorbereiden van de omgevingsvergunning voor de herinrichting van het Stinspark. Belangrijk onderdeel in deze vergunning is het archeologisch onderzoek. In een zogenaamd Programma van Eisen (PvE) en Plan van Aanpak (PvA) worden onderzoeksvragen geformuleerd en wordt de methode en aanpak van het onderzoek geschetst. Naast algemene en meer wetenschappelijke onderzoeksvragen is er ook ruimte voor vragen vanuit de buurt. Op 21 april zal Michael Klomp samen met ANNO een bezoek brengen aan groep 6 en 7 van de drie basisscholen in Westenholte om te horen wat de kinderen willen weten over het Stinspark. Op 22 april kunnen alle wijkbewoners, kinderen en geinteresseerden hun geschiedkundige vragen kwijt bij het archeologische team. Deze vragen worden meegenomen in het onderzoek. 

Programma op 22 april 
Op 22 april ben je van 15.00 tot 17.15 uur van harte welkom in het park. Je kan er meer horen over de geschiedenis van Kasteel Voorst en al je geschiedkundige vragen kwijt. 
Tijdens dit evenement is het volgende in het Stinspark te doen:

- Stadsarcheoloog Michael Klomp zal vertellen over de geschiedenis van Kasteel Voorst en het eerdere archeologisch onderzoek. Ook zal hij meer vertellen over het archeologisch onderzoek dat later dit jaar zal plaatsvinden in het park. 
- De Zwolse verhalenbus van ANNO is in het park aanwezig. In de verhalenbus zijn vondsten van het eerdere archeologisch onderzoek te bewonderen;
- De Burgermeester van Buiten brengt weer een bezoek aan het Stinspark. Er zijn natuurworkshops te volgen en jong en oud kunnen zich even een stoere ridder voelen bij het pijl en boogschieten;
- Verhalenvertellen Frans Schobbe neemt ons in zijn verhalen mee terug in de tijd;
- Kinderen kunnen schatgraven naar de munten die door ridder Zweder van Voorst en zijn kornuiten zijn achtergelaten in het park;
- Stichting Stinspark, van Voorst tot Verder is aanwezig om meer te vertellen over de laatste stand van zaken omtrent de herontwikkeling van het park. 

Het kasteel Voorst behoort tot het belangrijke erfgoed van Zwolle. Dit erfgoed is van ons allemaal en hoe mooi is het als we daar een bijdrage aan kunnen leveren.

Kom op 22 april vanaf 15.00 uur naar het Stinspark en vertel wat jij nog wilt weten over deze bijzondere plek! 

(afbeelding: collectie Historisch Centrum Overijssel)